Lazer Markalama Nedir?

Lazer markalama cihazları nerelerde kullanılır

Lazer Markalama Nedir? 

Lazer markalama; lazer ışınları kullanarak metal,plastik,seramik,kumaş gibi malzemelerin üzerine yazı,şekil v.b. işleme işine denmektedir. Lazer markalama cihazları; lazer ışınlarını mercek vasıtası ile bir odak noktasında toplar ve tavlama,mikron mertebesinde parça kaldırarak kazıma v.b. süreçlerle markalama işini yapar. Lazer markalamada bu süreçler malzeme türüne göre değişir.

Lazer markalama, kalıcı bir görüntüyü, deseni veya metni bir yüzeye işaretlemek veya kazımak için lazer ışını kullanan bir üretim sürecidir. Lazer ışını, malzemenin küçük bir alanına odaklanır ve lazerden gelen enerji, malzemenin yüzeyinde kimyasal veya fiziksel bir değişikliğe neden olarak işareti oluşturur.

Aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli lazer markalama türleri vardır:

Eloksallama: Bu işlem, eloksallı alüminyumun üst katmanını çıkarmak için bir lazer kullanmayı, alttaki metali ortaya çıkarmayı ve bir işaret oluşturmayı içerir.

Gravür: Bu işlem, malzemenin yüzeyinden malzemeyi çıkarmak için bir lazer kullanmayı ve yüzeye girintili bir işaret oluşturmayı içerir.

Aşındırma: Bu işlem, malzemenin yüzeyini değiştirmek için bir lazer kullanmayı ve yüzeyin üzerinde yükselen bir işaret oluşturmayı içerir.

Ablasyon: Bu işlem, malzemenin yüzeyini buharlaştırmak için bir lazer kullanmayı ve yüzeyin üzerinde yükselen bir işaret oluşturmayı içerir.

Lazer markalama, solmaya ve kurcalamaya karşı dayanıklı, yüksek kaliteli, kalıcı işaretler ürettiği için genellikle havacılık, otomotiv ve tıbbi cihaz endüstrilerinde kullanılır. Elektronik, aletler ve spor malzemeleri gibi tüketim ürünlerinin üretiminde de kullanılır.

Lazer Markalama Cihazlarının Kullanım Alanları Nelerdir?

Yedek parçalar, hediyelik eşyalar, kuyumculuk ürünleri, isimlikler, deri eşyalar, elektronik devre kartları, kalıpçılık, etiketleme v.b. lazer markalamanın yaygın olarak kullanıldığı alanlardır.
lazer markalama cihazları

Lazer markalama cihazlarının masa tipi,portatif tipi gibi çeşitleri vardır. Kullanıcılar işe göre cihaz tipi seçerler.Bu iş için uygun yazılımlar yardımı ile desen makineye tanıtılır. Lazer markalama cihazlarının odaklama asansörü,döner eksen divizör,lazer objektifleri, toz ve dumanı ortamdan uzaklaştırmak için vakumlama sistemleri gibi yardımcı ekipmanları vardır.

Lazer teknolojisi günümüzde markalamanın yanı sıra; lazer temizleme,lazer kesim,lazer kaynağı gibi iş alanlarında da kullanılmaktadır.

0 yorum:

Yorum Gönder