Freze Tezgahları Hakkında Bilgi

Freze tezgahları; dönen bir kesici takım yardımı ile sabit iş parçasından talaş kaldırarak üretim yapılan tezgahlardır. Freze tezgahlarında kesicilere "çakı" adı verilir. Freze tezgahları manuel ve cnc tabanlı üretilmektedirler. Manuel freze tezgahları her ne kadar yerini cnc freze tezgahlarına bırakmış olsa da, talaşlı üretim yapan firmaların neredeyse tamamında halen kullanılmaktadır.

Freze Tezgahları Hakkında Bilgi


Freze tezgahları üç eksenlidir. İş parçasının bağlı olduğu tabla (x), tablayı taşıyan araba (Y) ve arabanın üzerinde bulunduğu konsol (z) freze tezgahındaki üç ekseni oluştururlar. Freze tezgahlarının yapılan işe göre çeşitleri bulunmaktadır.

  • Yatay freze tezgahı
  • Dikey freze tezgahı
  • Döner tablalı freze tezgahı
  • Kopya freze tezgahı
  • CNC freze tezgahı (Dik işleme merkezi)
Freze tezgahlarında kama kanalı açma,düzlem yüzey frezeleme,çevresel frezeleme, özel forma sahip kesiciler yardımı ile profil frezeleme gibi işlemler yapılır. Freze tezgahlarında iş parçası, işe uygun olarak mengene, pabuçlar ya da divizör ile tablaya bağlanır. Tüm bu elemanlar ise tabla üzerinde bulunan "t kanalları" ile tablaya sabitlenir.

Freze makinesi, malzemeyi bir iş parçasından çıkarmak için dönen bir kesici kullanan bir takım tezgahıdır. Freze makineleri, hassas parçalar ve bileşenler üretmek için çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç çeşit freze makinesi vardır:

Dikey freze makineleri: Bu makinelerde dikey olarak yönlendirilmiş bir iş mili bulunur ve iş parçası makinenin yatağına kenetlenir. Kesici, hassas kesimler üretmek için X, Y ve Z eksenleri boyunca hareket eder.

Yatay freze makineleri: Bu makinelerde yatay olarak yönlendirilmiş bir iş mili bulunur ve iş parçası makinenin tablasına kenetlenir. Kesici, hassas kesimler üretmek için X ve Y eksenleri boyunca hareket eder.

Üniversal Freze Tezgahları: Bu makinalar hem dikey hem de yatay frezeleme yapmak için kullanılabilir ve her açıda yönlendirilebilen bir mile sahiptirler.

Yatak freze makineleri: Bu makinelerde sabit yatak ve hareketli tabla bulunur ve iş parçası tablaya kenetlenir. Kesici, hassas kesimler üretmek için X, Y ve Z eksenleri boyunca hareket eder.

Freze makineleri, geniş bir ürün yelpazesi için parça ve bileşen üretmek üzere havacılık, otomotiv ve inşaat dahil olmak üzere çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Hassas, karmaşık şekiller üretme yetenekleriyle tanınırlar ve genellikle yüksek toleranslı parçalar üretmek için kullanılırlar.

0 yorum:

Yorum Gönder