Home » , , , , , , , » Rapid Liquid Printing - Hızlı Sıvı Baskı Teknolojisi Nedir?

Rapid Liquid Printing - Hızlı Sıvı Baskı Teknolojisi Nedir?

Rapid Liquid Printing - Hızlı Sıvı Baskı Teknolojisi Nedir?

Rapid Liquid Printing - Hızlı Sıvı Baskı Teknolojisi Nedir?

Üç boyutlu yazıcılar günümüzün popüler teknolojik cihazları konumunda bulunuyor. Bu teknoloji ile ilgilenen herkesin bildiği gibi giriş seviyesi FDM yazıcılar plastik filamentleri eriterek katman katman üretim yapıyor. Üç boyutlu yazıcılar ve sarf malzemeleri üzerine  her gün yeni çalışmalar yapılıyor, bu çalışmalar sonucunda yeni üç boyutlu üretim yöntemleri ve yeni 3D baskı malzemeleri keşfediliyor. MIT (Massachusetts Institute of Technology) üniversitesindeki araştırmacılar rapid liquid printing - hızlı sıvı baskı teknolojisi adında yeni bir yöntem üzerinde çalıştıklarını duyurdular.

şişirilebilir üç boyutlu baskı


Rapid liquid printing yönteminde üretim şu şekilde gerçekleşiyor; nesne bir sıvı jel içinde robot kol yardımı ile uzayda çizilerek üretiliyor. Robot kol ucundaki nozzle yardımı akıtılan iki farklı sıvının karışımından oluşan yoğun madde, uzayda çizildiği yerde jel yardımı ile askıda kalıyor, böylece yer çekimi etkisiyle şeklinde bir bozulma gerçekleşmiyor. Hızlı sıvı baskı teknolojisi ile basılan nesnelerin en büyük özelliği şişirilebilir baskılar olmaları. Bu sayede rapid liquid printing yöntemi kullanılarak basılan nesnelere  pnömatik sistemler ekleyerek, bu nesnelerin gerektiğinde şişirilerek farklı şekil almalarını sağlamak mümkün.

Hızlı sıvı baskı (RLP), 3 boyutlu nesneler üretmek için sıvı malzeme kullanan bir 3 boyutlu baskı teknolojisidir. Bir 3B nesne oluşturmak için malzeme katmanları oluşturması bakımından kaynaşık biriktirme modelleme (FDM) ve stereolitografi (SLA) gibi geleneksel 3B baskı teknolojilerine benzer. Ancak RLP, katı bir malzeme kullanmak yerine UV ışığı gibi bir kürleme işlemi kullanılarak sertleştirilen sıvı bir malzeme kullanır.

RLP'nin geleneksel 3D baskı teknolojilerine göre çeşitli avantajları vardır. Örneğin, yüksek düzeyde detay ve çözünürlüğe sahip nesneler üretebilir ve diğer 3D baskı teknolojileriyle mümkün olmayan karmaşık yapılar oluşturabilir. RLP ayrıca pürüzsüz yüzeyli nesneler de üretebilir ve plastikler, metaller ve seramikler dahil olmak üzere çok çeşitli malzemelerle kullanılabilir.

RLP, prototip oluşturma, üretim ve araştırma dahil olmak üzere çeşitli uygulamalarda kullanılır. Tıbbi implantlar, mikroakışkan cihazlar ve havacılık bileşenleri gibi karmaşık ve oldukça ayrıntılı nesneler üretmek için özellikle yararlıdır.

şişirilebilir üç boyutlu baskı


Hızlı sıvı baskı yöntemi ile ileride kullanıcıya uyum sağlayan şişen koltuklar, yine kullanıcıya ya da bulunduğu yere şişerek uyum sağlayan farklı nesneler görmek mümkün olacak. Rapid liquid printing yöntemi ile basılan nesnelerin şekil değiştirebilmesi sebebi ile bu yöntem 4B -dört boyutlu baskı- adıyla da anılıyor. Bir diğer yazımızda belirtildiği gibi buradaki  4. boyut  "zaman"dır. Nesnenin şekilde değiştirdiği zaman aralığı dördüncü boyut olarak isimlendiriliyor.

Aşağıdaki videoda bu yöntemin nasıl gerçekleştirildiğini detaylarıyla seyredebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder