Lazer Temizleme Makineleri Nasıl Çalışır?

Lazer Temizleme Makinesi Nasıl Çalışır?


Lazer Temizleme Makineleri Hakkında Bilgi

Lazer temizleme makineleri şu şekilde çalışır; temizlenecek yüzeye kısa aralıklarla gönderilen çok güçlü lazer ışınları, gönderilen bölgede mikro plazma patlamalarıyla beraber şok dalgaları ve termal basınç üretir.Çok daha basit bir ifade ile lazer ışınları yüzey üzerinde ince bir katmanı kaldırır ve o noktada oluşan sıcaklığın bir sonucu olarak bu ince katman toz zerrecikleri haline gelerek yüzeyden ayrılır.

Lazer Temizleme Makineleri Hakkında Bilgi


Lazer temizleme makineleri üzerinde işlem yapılan malzemeye zarar vermeden temizleme işlemini gerçekleştirir. Metal,plastik,seramik,cam,beton gibi malzemeler üzerinde lazer temizleme uygulaması kullanılabilir. Boya kaldırma,pas temizleme,kaplama öncesi yüzeyi hazırlama,kalıp yüzeylerinin temizlenmesi, markalama ve ön ısıl işlemler için tercih edilir.

Lazer Temizleme Makinelerinin Avantajları;
  • Hızlı kurulurlar.
  • Kullanımı kolaydır.
  • Gürültülü çalışmaz.
  • Fazladan temizlik gerektirmez,kalıntı bırakmaz.
  • Malzemeye zarar vermez,güvenilirdir.
  • Çok az bakım gerektirir.
  • Temizleme işlemi için herhangi bir kimyasal,aşındırıcı v.b. gerektirmez.
  • Çevre dostudur.
  • Lazer gücü yapılacak işleme, malzeme türüne göre ayarlanır.
Lazer temizleme makineleri, bir yüzeyden kir, yağ ve pas gibi kirletici maddeleri çıkarmak için lazer kullanır. Bu makineler, temizlenecek yüzeye odaklanmış bir lazer ışını ışını yönlendirerek çalışır. Lazer ışınından gelen enerji, kirleticilerin ya buharlaşmasına ya da daha sonra kolayca çıkarılabilecek daha küçük parçacıklara parçalanmasına neden olur.

Lazer temizleme makinelerinde kullanılabilecek CO2 lazerler, Nd:YAG lazerler ve fiber lazerler dahil olmak üzere çeşitli lazer türleri vardır. Kullanılan lazer tipi, uzaklaştırılan kirleticilerin tipine ve temizlenen yüzey malzemesine bağlıdır.

Lazer temizleme makinelerinde tipik olarak, operatörün temizleme işleminin süresinin yanı sıra lazerin yoğunluğunu ve odağını ayarlamasına olanak tanıyan bir kontrol paneli bulunur. Makine ayrıca, lazer ışınını temizlenecek yüzeye yönlendirmeye yardımcı olan bir nozüle veya merceğe sahip olabilir.

Lazer temizleme makinelerinin geleneksel temizleme yöntemlerine göre birçok avantajı vardır. Hızlı ve etkilidirler ve yüzeyleri onlara zarar vermeden veya geride herhangi bir kalıntı bırakmadan temizleyebilirler. Ayrıca oldukça hassastırlar ve küçük veya karmaşık yüzeyleri onlara zarar vermeden temizlemek için kullanılabilirler. Ayrıca, lazer temizleme makineleri otomotiv, havacılık ve imalat dahil olmak üzere çeşitli sektörlerde kullanılabilir.

0 yorum:

Yorum Gönder