Parametrik Tasarım Nedir?

Parametrik Tasarım Nedir?

Parametrik Tasarım Nedir?

Bilgisayar destekli tasarım sürecinde modelin tüm ya da belli boyut parametreleri ve elemanlarının belli değişkenlerle tanımlanması ve akabinde  Excel,not defteri ya da bir mini bir program ara yüzü vasıtası ile bu değişkenlerin klavyeden girilerek modelin istenilen boyutlara - ölçülere getirilmesi ya da eleman sayılarının kolayca değiştirilebilmesi işidir. Daha basit bir ifade ile örneklendirecek olursak; elinizde iki boyutlu bir yüzey olduğunu düşünün, bu modelin bir eni ve bir de boyu var. Bilgisayar destekli tasarım programında ölçüleri değiştirmek yerine Excel tablosundan ölçüleri girerek değiştirelebildiğinizi, üstelik sonsuz sayıda varyasyon elde edebildiğinizi düşünün. Şimdi bu basit örneğin yerine bu işin karmaşık makine tasarımlarına, karmaşık modellere uygulandığını düşünün. Belki saatlerce belki günlerce mesai harcayarak elde edilebilecek bir çözümü parametrik tasarım ile dakikalar içerisinde otomatik olarak elde edebilirsiniz. Yüksek performans gerektiren çalışmalar için iş istasyonu kapsamındaki bilgisayarları tercih etmelisiniz.

Parametrik tasarım, ürün tasarımı sırasında, ürünün boyutlarını ve diğer özelliklerini belirli parametreler üzerinden değiştirerek tasarım yapmayı ifade eder. Bu parametreler, genellikle ürünün boyutları, şekilleri, malzeme seçimi gibi özellikleri olarak adlandırılır.

Parametrik tasarım, ürün tasarımı sırasında çok yararlı bir yöntemdir ve ürünlerin çeşitli özelliklerini değiştirmeyi kolaylaştırır. Örneğin, bir otomobilin tasarımı sırasında, otomobilin boyutlarını ve şekillerini değiştirerek farklı tasarımlar yapılabilir.

Parametrik tasarım, ayrıca ürün tasarımı sırasında tasarım değişikliklerini kolaylaştırır ve tasarım sürecini hızlandırır. Bu sayede, ürün tasarımı sırasında daha fazla zaman harcanmadan, daha hızlı bir şekilde tasarım yapılmasını sağlar.

Parametrik tasarımın geçtiği her yerde programlama ve makro ifadeleri de geçer. Makro; tasarımın tamamını ya da bir parçasını otomatikleştiren mini programlar ve eklentilerdir. Kullanılan tasarım programı ile uyumlu çalışırlar, programın içinde ya da dışında yer alırlar ve sonradan eklenirler. Birçok cad cam programı makro destekler.

Blogumda bulunan Solidworks makro programlamaya ait yazıda anlatılanlar, yukarıda anlatılanlara bir örnek teşkil etmektedir. Solidworks programında parametrik tasarım mümkündür.Modelinizde belli başlı ölçülerin ya da tasarımın tamamının ölçülerinin değişmesini ve ya bir makine tasarımında bazı elemanların sayılarını ve boyutlarını makrolar ile değiştirebiliriz. Solidworks makro programlama ile uzun mesai süreleri harcamadan çok kısa sürelerde tasarımlarınızı değiştirebilir ya da yeni tasarımlar ekleyebilirsiniz.Sektörün içinden örnekler verecek olursak; bir konveyör tasarımının boyutları,bir makine tasarımında kullanılan sacların açınımını almak v.b. sıralayabiliriz.

Destek almak için iletişime geçebilirsiniz.

0 yorum:

Yorum Gönder