Cad - Bilgisayar Destekli Tasarım Programları Listesi

Cad - Bilgisayar Destekli Tasarım Programları Listesi

Bilgisayar Destekli Tasarım - Cad Programları

Bu yazımızda daha çok "üç boyutlu çizim programları" olarak anılan bilgisayar destekli tasarım (CAD) programlarının bir listesini paylaşıyoruz. Bilindiği üzere CAD programları sac metal,makine,kalıp,mimari,inşaat,enerji,mobilya ve daha bir çok sektörde kullanılmaktadır. Gelişen yazılımlar sayesinde tasarım süreci hızlanmakta,hatasızlaşmakta ve üst düzey karmaşık projelerin gerçekleşmesi sağlamaktadır. İki boyutlu - üç boyutlu projeler üzerinde çalışmak hata oranını azaltmakta, zamandan ve maliyetlerden tasarruf sağlamaktadır. Günümüz inşaat ve sanayi sektöründe mühendislik çizim programları vazgeçilmez bir konum kazanmıştır.

Bilgisayar destekli tasarım (Computer-Aided Design - CAD) programları, kullanıcıların çizimlerini, tasarımlarını veya diğer 2D veya 3D modellerini oluşturmak ve düzenlemek için kullandıkları yazılımlardır. Bu programlar, çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılabilir ve örneğin, makine tasarımı, inşaat, elektronik tasarımı ve hatta moda tasarımı gibi alanlarda tasarım işlemlerini hızlandırmak için kullanılabilir. 

CAD programları, kullanıcıların çizimlerini ve tasarımlarını oluştururken, ölçüleri ve diğer teknik ayrıntıları doğru bir şekilde tutmak için yardımcı olur ve bu sayede tasarımların üretim sürecinde daha az hata oluşur. Ayrıca, bu programlar, tasarımları 3D olarak görüntülemek ve bu tasarımların farklı açılardan görüntülenmesine izin verir, böylece kullanıcılar tasarımlarını daha iyi anlayabilir ve düzenleyebilirler.

Bilgisayar destekli tasarım programları ile teknik resim oluşturabilir, projenizin montajını oluşturabilir ve render ile projenizin gerçekçi görüntülerini elde edebilirsiniz. Yüksek performans gerektiren çalışmalar için  iş istasyonu bilgisayarlarını tercih etmelisiniz.

Bilgisayar destekli tasarım programlarının popüler olmasında birçok faktör vardır.Örneğin;Autocad denince, sektörle alakası olmayan,hiç tasarım programı görmemiş-kullanmamış biri dahi bu programın ne işe yaradığını kendince tarif edebiliyor. Cad programının popüler olmasındaki başlıca sebepleri şöyle sıralayabiliriz:
  • İlklerden olma;piyasaya ilk giren program olmak.
  • Kullanıcı dostu olmak;kullanım kolaylığı,kullanışlı menüler,basit komutlar kullanıcı tarafından sevilir.
  • Birçok modülü üzerinde barındırmak; örneğin sac metal,kalıp,yüzey,profil,analiz,animasyon,render v.b. özelliklerin tek programda toplanması bir programı ön plana çıkartabilir.
  • Otomatik çözümler sağlaması;örneğin kalıp ayrım yüzeylerinin oluşturulması,kalıp elemanlarının oluşturulması, bu alandaki kullanıcıların programı sevmesini sağlayabilir.
  • Reklamlar,evet çeşitli platformlarda programın yeteneklerini anlatan/gösteren makaleler,videolar programın bilinmesinde,denenmesinde büyük etki sağlar.
Birçok tasarım programı .eşitli işleri hızlandırmak amaçlı kullanılan makrolar desteklemektedir.Bu mini programlar tasarım sürecini daha da hızlı gerçekleşmesini sağlamaktadır. Autocad için LİSP,Solidworks makro bunlara örnek gösterilebilir.

Aşağıda çeşitli alanlarda kullanılan çok bilinen bilgisayar destekli tasarım programlarının bir listesini bulacaksınız.Bu teknik çizim programlarının bazılarının deneme sürümünü kendi resmi sitelerinden indirebilirsiniz.

Advance Design by GRAITEC
Advance Steel by Autodesk
Advance Concrete by Autodesk
AllyCAD by Knowledge Base
ArchiCAD by Graphisoft
AutoCAD by Autodesk
Autodesk Inventor byAutodesk
BricsCAD by Bricsys
BRL-CAD by United States Army Research Laboratory
Caddie Professional by Advanced Computer Solutions
Cadwork by Cadwork Informatik AG
CATIA by Dassault Systèmes
Chief Architect Software
Cobalt by Ashlar-Vellum
DataCAD by DATACAD LLC
Digital Project by Gehry Technologies
DraftSight by Dassault Systèmes
Drawing Express by Trial Systems Ltd
Advance Design by DeutscheCAD Systems Application and developer
FINE MEP by 4M
FreeCAD by Juergen Riegel
form•Z by AutoDesSys, Inc
HiCAD by ISD Group
IDEA Architectural by 4M
IntelliCAD by IntelliCAD Technology Consortium
LibreCAD
MicroStation by Bentley Systems
NX by Siemens PLM Software
OpenSCAD
PowerCADD by Engineered Software
Pro/ENGINEER by Parametric Technology Corporation
progeCAD by ProgeCAD
QCad by Ribbon Soft
Revit Architecture by Autodesk
Revit Structure by Autodesk
Revit MEP by Autodesk
Rhinoceros 3D by Robert McNeel and Associates
SALOME
SketchUp by Trimble
Solid Edge by Siemens PLM Software
SolidWorks by SolidWorks Corp.
SolveSpace by Jonathan Westhues
SpaceClaim Engineer bySpaceClaim Corp.
Tekla Structures by Tekla
TopSolid by Missler Software
TransMagic
TurboCAD by IMSI/Design, LLC
VariCAD by VariCAD
Vectorworks by Nemetschek Vectorworks, Inc.,
(includes Fundamentals, Architect, Landmark, Spotlight, Designer, and Renderworks)
VisualARQ by Asuni CAD S.A.

1 yorum: