Solidworks Makro İle Parametrik Tasarıma Geçin!

Solidworks Makro İle Parametrik Tasarıma Geçin!

Solidworks Makro İle Parametrik Tasarıma Geçin! 

Parçalarınızı görsel arayüzden sadece ölçü değerlerini girerek modellemek ister misiniz? Ne demek istiyorum,şöyle izah edeyim; A firmasına yapılan makinede mil çapınız 30 mm olsun. B makinesi için yapılan makinede mil çapınız 40 mm olsun. Bu işlem için iki ayrı parça oluşturmanıza gerek yok. Bu işlemi aynı parçada gösterebilirsiniz.Hatta istediğiniz kadar farklı ölçüyü bu şekilde değiştirebilir ve aynı parçada gösterebilirsiniz. Aynı parçanın içinde farklı ölçülerde farklı parça oluşturmayı konfigürasyon olarak tanımlıyoruz. Peki neden böyle bir şey yapıyoruz. Bunun farkını montajda hissedeceksiniz.

Bir makine montajını yapmak ne kadar zamanınızı alıyor? Peki size bir daha montaj yapmayacaksınız desek?Nasıl yani diye afallamış olabilirsiniz. Şöyle özetleyelim, sizin solidworkste bir projeniz olduğunu varsayalım.Tek yapmanız gereken parçalarınız içindeki makrolar sayesinde yeni konfigürasyon oluşturmak. Daha sonra montaj makrosunda bu makinede tercih edeceğiniz konfigürasyonu seçmek. Daha sonra makrodan çıkmak. Montajınız artık oluştu tabi yeni makine projeniz de... Artık teknik resime geçebilirsiniz.

 Durun bir dakika ben bu makinede mil çapını 40 mm istiyordum. Ona göre gövdesi de değişik olacaktı. Şimdi ölçülerle oynasam montajım patlar. Ben ne yapacağım diye dert etmeyin. Montaj makrosun açın. İstediğiniz parçaların istediğiniz konfigürasyonlarını seçin. Hiç emek sarfetmeden hatanızı telafi edin. Hatta bir süre sonra parçalarda yeni konfigürasyon oluşturma ihtiyacınız olmayacak. Sadece montaj makrosunu seçip, daha önce çizmiş olduğunuz konfigürasyonları seçe seçe proje çizmeniz sadece dakikalarınız alacak. Kısacası solidworks artık o bildiğiniz sw değil. Bu şekilde solidworks makro programlama ile parametrik tasarımlar oluşturmak oldukça kolay, üstelik bu tasarımlar parametrik olması sebebiyle kolayca düzenlenebilir.

Peki bir projenin tüm parçalarının teknik resmini almak ne kadar zamanınızı alıyor? Size üzerinde "Teknik Resim Al" yazan bir düğmeye tıklayınca tüm sistemin teknik resmini alabilirsiniz desek ne dersiniz? Durun heyecan yapmayın hemen. Size tüm parçaların üç görünüş ve bunların ölçülendirilmesi konusunda çok yardımcı olacak bir makrodan bahsediyorum. Tabi izometrik görünüşte oto balonlama yapabilen ve sizin yerinize malzeme listesi çıkarabilen bir solidworks makro programı istemez misiniz? Yalnız şirketinize ait projedeki bazı parçaların kesiti almak zorunda olabilirsiniz ya da detay görünüş göstermek istiyor olabilirsiniz.

 
solidworks makro programlama örnek çalışma
solidworks makro programlama örnek çalışma
solidworks makro programlama örnek çalışma - 2
solidworks makro programlama örnek çalışma - 2
parametrik tasarim makro programlama solidworks

Bilgisayar destekli parametrik tasarım (CAD), bir ürünün tasarımı sırasında bilgisayar destekli olarak çeşitli parametreleri değiştirerek tasarımını yapmayı ifade eder. CAD yazılımları, tasarım işlemlerinde kullanılan yazılımlardır ve tasarım işlemlerini hızlandırır ve kolaylaştırır.

CAD yazılımları, tasarım işlemlerinde çeşitli parametreleri değiştirerek tasarım yapılmasını sağlar. Örneğin, bir ürünün tasarımı sırasında, ürünün boyutlarını değiştirebilir, ürünün malzemesini değiştirebilir ve ürünün görünümünü değiştirebilirsiniz. Bu sayede, ürün tasarımı sırasında çeşitli seçenekleri düşünebilir ve en uygun olanını seçebilirsiniz.

CAD yazılımları, tasarım işlemlerinde çok yararlıdır ve tasarım işlemlerini hızlandırır ve kolaylaştırır. Bu yazılımlar sayesinde, tasarım işlemlerinde daha verimli çalışılır ve tasarım süreci hızlandırılır.

1 yorum: