Teknik Ressam Meslek Kodları ve Önemi

Teknik Ressam Meslek Kodları ve Önemi

Teknik Ressam Meslek Kodları Nelerdir? Ne İşe Yarar? 

Malumunuz teknisyen,tekniker,teknik öğretmen ya da mühendis olup teknik ressam olarak çalışanlar piyasada hak ettiği değeri göremiyor, düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyor. Birkaç sene önce çalışanların yaptığı işe göre SGK'ya bildirilmesi uygulamasına geçildi. Yakında da yanlış bildirenler için ceza gelecek.

Peki meslek kodu ne işe yarıyor?

Her meslek için bir kod oluşturuldu, bu kodlar çalışanları yaptıkları işe göre sınıflandırıyor, devlet tarafından takibi sağlanıp, istatistikler çıkartılıyor. Gelecekte de her mesleğe özel asgari ücret belirleneceği öngörülüyor.

Bir çok teknik ressam arkadaşımız tornacı,frezeci,beden işçisi olarak gösteriliyor. Bununla beraber sigorta primi asgari ücret üzerinden gösteriliyor. İşte tüm bu yanlışları engellemek amacı ile meslek kodları kullanılıyor.

Firmalar, meslek kodlarını muhasebecileri aracılığı ile SGK'ya bildiriyor. Bu aşamada bir çok muhasebeci genel - çok bilindik mesleği size uygun bulup işaretliyor. Bu yanlış bir uygulamadır. Olması gereken işe karşılık gelen meslek kodunu kullanmaktır.

İleride -eğer gerçekleşirse- her mesleğin asgari ücreti olacak. Bu durumdan faydalanmak , veri oluşturmak adına teknik ressamlar meslek kodunuzu kontrol etmeniz gerekmektedir...

Meslek kodunuzu: https://www.turkiye.gov.tr/sgk-tescil-ve-hizmet-dokumu üzerinden kontrol edebilirsiniz. Aşağıda iş kollarına göre  bazı teknik ressam meslek kodları bulunmaktadır. Size uygun olanını görebilirsiniz.

Teknik ressam meslek kodu: 3118.08  (genel)
3118.06 Bilgisayar Destekli Makine Ressamı/Makine Ressamı
3118.01 Aydınlatma Teknik Ressamı
3118.02 Diğer Teknik Ressamlar
3118.03 Elektrik Teknik Ressamı
3118.04 Harita Teknik Ressamı
3432.17 İç Mekân Teknik Ressamı
3118.07 Mimari Teknik Ressam
3118.12 Mimari Yapı Teknik Ressamı
3118.13 Statik Yapı Teknik Ressamı
3118.16 Yapı Teknik Ressamı (İnşaat/Altyapı/ÜstYapı)

0 yorum:

Yorum Gönder