Sürtünme Kaynağı Nedir?;Hakkında Bilgi

doğrusal sürtünme kaynağı

Sürtünme Kaynağı Nedir?

Sürtünme kaynağı; birbirine kaynatılacak iki metalin kaynak yüzeylerinin  birbirlerine sürtünmesi sonucu artan sıcaklık ve akabinde kontrollü olarak;basınç altında temas ettirilmesi ile uygulanan bir kaynak yöntemidir. Sürtünme uygun konumda ani bir şekilde durdurulur ve kaynama sağlanır. Bu yöntemde metaller ergime noktasına ulaşmaz, plastik deformasyon safhasında kalırlar. Metaller arası bağ sağlanmış olur. Bu yöntemin en büyük avantajlarından biri farklı özelliklere sahip metallerin de saniyeler içinde birbirine kaynatılmasına olanak vermesidir.

Sürtünme kaynağı bir kaynaktan çok sıcak dövme tekniğidir. Dolgu malzemesine ihtiyaç duyulmaz. Diğer kaynak çeşitlerinde oluşması muhtemel gözenekli yapı sorununa izin vermez. Malzeme yüzeylerinin temizlenmesi, koruyucu gaz gibi hazırlık işlemlerine ihtiyaç duyulmaz.

Bu yöntemin bir diğer avantajı kristal yapılarda gözlenen tane büyümesine izin vermez. Tane büyümesi akma geriliminin düşmesine sebep olduğundan istenmeyen bir durumdur.

Doğrusal ve dönel sürtünme kaynağı en çok kullanılan iki tür sürtünme kaynağıdır. Dönel sürtünme kaynağında torna benzeri tezgahlar kullanılır. Silindir parçalardan biri sabit iken diğeri döndürülür. Sürtünme ile oluşan yüksek sıcaklık ile beraber sabit parçaya diğeri doğru baskı uygulanır ve birleşme sağlanır.

Doğrusal sürtünme kaynağını dönel sürtünme kaynağı ile aynı şekilde yapılır. Farkı ise parçaların döndürülmek yerine bir eksende ileri geri birbirine sürtünmesi sağlanır.

Sürtünme kaynağı, iki metal parçayı birleştirmek için sürtünme yoluyla ısı üreten katı hal kaynak işlemidir. Sürtünme kaynağında kaynak yapılacak iki parça birbiriyle temas ettirilir ve yüksek devirde döndürülür. Parçalar arasındaki sürtünme, parçaların yüzey katmanlarını eriten ısı üretir. Parçalar döndürülürken, erimiş malzeme yüzeye zorlanarak dövme kaynağı oluşturulur.

Aşağıdakiler dahil birkaç sürtünme kaynağı türü vardır:

Sürtünme karıştırma kaynağı: Bu işlemde, malzemeyi kaynak bağlantısında karıştırmak için dönen bir alet kullanılır ve kaynağı oluşturmak için ısı ve basınç üretilir.

Sürtünmeli kaynak: Bu süreçte, parçalardan biri döndürülür ve diğer parçaya bastırılır, kaynak oluşturmak için ısı ve basınç üretilir.

Sürtünme karıştırma nokta kaynağı: Bu işlemde, parçaların yüzeyinde bir kaynak noktası oluşturmak için dönen bir alet kullanılır.

Sürtünme kaynağı, alüminyum, çelik ve bakır dahil olmak üzere çeşitli metalleri birleştirmek için kullanılır. Havacılık, otomotiv ve inşaat sektörlerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Sürtünme kaynağı, minimum bozulma ile güçlü, yüksek kaliteli kaynaklar üretmesiyle bilinir ve aynı zamanda hızlı ve verimli bir kaynak işlemidir.

Sürtünme Kaynağının Kullanım Alanları Nelerdir?

Havacılık alanında türbin kanatçıklarının kaynatılması başta olmak üzere diğer birçok havacılık parçalarının imalatında; otomotiv sanayinde , nükleer santrallerde olduğu gibi farklı metallerin kaynatılmasına ihtiyaç duyulduğu hallerde sürtünme kaynağı kullanılır. Aynı zamanda termoplastikler de metaller gibi sürtünme kaynağı işlemi görebilir.

Doğrusal sürtünme kaynağı videosu:



Dönel sürtünme kaynağı videosu:

0 yorum:

Yorum Gönder