Diş Hekimliğinde Cad Cam Uygulamaları

dental frezeleme, dental milling

Diş Hekimliğinde Cad Cam Uygulamaları

Gelişen teknoloji ile diş tedavilerinde de en ileri teknoloji cihazlar kullanılmaya başlandı.Diş hekimliğinde bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim (cad cam) teknolojisi ile kusursuz gülüşler, ölçüsü tam alınmış, ağız ve damak yapısına uyumlu dişler artık mümkün.

Diş hekimleri günümüzde kullandıkları cad cam destekli cihaz ve programlar ile diş damak ölçülerini kusursuz bir şekilde alabiliyorlar. Böylece hastalar sağlıklı,ağız yapıları ile uyumlu dişlerine kavuşuyor. Bu işlemler gülüş tasarımı olarak da adlandırılmaktadır.

Bilgisayar destekli tasarım ve bilgisayar destekli üretim (CAD/CAM) teknolojileri, diş hekimlerinin daha yüksek verimlilik ve doğrulukla hassas ve özelleştirilmiş diş restorasyonları oluşturmasına izin vererek diş hekimliği alanında devrim yarattı.

Diş hekimliğinde bazı yaygın CAD/CAM uygulamaları şunları içerir:

Diş kronları: CAD/CAM teknolojileri, hastanın mevcut dişine mükemmel şekilde oturan özel diş kronlarını tasarlamak ve frezelemek için kullanılabilir.

Diş köprüleri: CAD/CAM teknolojileri, eksik dişlerin yerini alacak özel diş köprüleri tasarlamak ve frezelemek için kullanılabilir.

Dental implantlar: CAD/CAM teknolojileri, implantı krona bağlayan implantın parçaları olan özel dental implant dayanaklarını tasarlamak ve frezelemek için kullanılabilir.

Ortodontik aletler: CAD/CAM teknolojileri, tutucular ve hizalayıcılar gibi özel ortodontik aletleri tasarlamak ve frezelemek için kullanılabilir.

Diş kaplamaları: CAD/CAM teknolojileri, görünümlerini iyileştirmek için dişlerin ön tarafına yapıştırılan ince, porselen kabuklar olan özel diş kaplamalarını tasarlamak ve öğütmek için kullanılabilir.

CAD/CAM teknolojilerinin diş hekimliğinde artırılmış doğruluk ve kesinlik, daha hızlı geri dönüş süreleri ve iyileştirilmiş hasta memnuniyeti gibi birçok faydası vardır. Ayrıca, diş hekimlerinin daha yüksek derecede kontrol ve kişiselleştirme ile çalışmasına izin vererek daha yüksek kaliteli diş restorasyonları sağlar.

Diş hekimliğinde dental cad cam kullanım sırası kabaca şöyledir;
Üç boyutlu görüntüleme tarama cihazları ile ağız içinin görüntülerinin alınması, diş hekimliği için özel hazırlanmış programlar ile görüntülerin işlenmesi,ölçülerinin alınması sağlanır.Gerekli diş tasarımları oluşturulur.Sonrasında dental frezeleme (dental milling) makinelerinde seçilmiş olan bloklar işlenerek yeni protez dişler hazır hale gelir.Bu dişler çeşitli işlemler ile hastanın ağzına yerleştirilerek hastanın diş tedavisi tamamlanmış olur.

Diş hekimliğinde kullanılan frezeleme makinelerinin geleneksel tipi ve lazer tipi olmak üzere iki çeşidi vardır.Geleneksel tip dental frezeleme makinesi, diş bloğu üzerinden kesici takım yardımı ile parça kopararak işleme yaparken, lazer dental frezeleme makineleri ise lazer ışınları ile diş kompozitleri üzerinde aşındırma yaparak protez dişi oluşturur.Lazer dental frezeleme cihazları aynı anda tarama yaparak işlem doğruluğunu denetler.Bu işlemlerde diş protezleri için cam seramikler,rezin seramikler, zirkonya,kompozit gibi malzemeler kullanılır.

0 yorum:

Yorum Gönder