HidroGrafik Baskı Nedir? HidroGrafik Baskı Nasıl Yapılır?

HidroGrafik Baskı Nedir?  HidroGrafik Baskı Nasıl Yapılır?

HidroGrafik Baskı Nedir? HidroGrafik Baskı Nasıl Yapılır?

Hidrografik baskı, su transfer baskı,sulu baskı,daldırma baskı olarak da bilinen üç boyutlu nesneleri boyamaya-kaplamaya yarayan bir baskı çeşididir. Hidrografik baskı kültürümüzdeki "ebru sanatı"na çok benzemektedir.

Hidrografik olarak da bilinen su transfer baskı, bir tasarımı bir filmden üç boyutlu bir nesneye aktarmanıza olanak sağlayan bir baskı işlemidir. İşlem, nesnenin bir su banyosuna daldırılmasını ve ardından basılı filmin suya eklenmesini içerir. Tasarım daha sonra filmden nesneye kimyasal bir işlem kullanılarak aktarılır. Su transfer baskı, metal, plastik, ahşap ve cam dahil olmak üzere çok çeşitli malzemelere tasarım eklemek için kullanılabilir. Genellikle otomotiv parçalarını, spor malzemelerini ve tüketici elektroniğini özelleştirmek için kullanılır.

Hidrografik baskı ile plastik,metal,ahşap,cam ve benzeri birçok malzemeden üretilmiş nesnelere uygulanabilmektedir ve bu malzeme türlerine arzu edilen herhangi başka materyal görünümü kazandırılabilir. Örneğin malzemesi plastik olan bir cisme ahşap görünümü kazandırılabilir. Son zamanlarda popüler bir üretim yöntemi olan 3D printing - 3B yazıcı baskılarına da bu yöntem ile gerçekçi görünüm kazandırmak mümkündür.

daldırma baskı, Hidrografik Baskı Aşamaları, HidroGrafik Baskı Nasıl Yapılır, HidroGrafik Baskı Nedir, jant kaplama, karbonfiber kaplama, otomotiv desen kaplama, su transfer baskı, sulu baskı,


Hidrografik kaplama motosiklet kaskları,otomotiv parçaları,jantlar,süs eşyaları gibi nesneleri kaplamak için sıkça kullanılır.Bu kaplama yönteminde en çok karbonfiber,tuğla,ahşap,yılan derisi,zebra derisi,askeri kamuflaj,mermer desenleri tercih edilmektedir.

Hidrografik Baskı Aşamaları Nelerdir?

  • İşlem öncesinde desen ile kaplanacak nesnenin  astar boya ile boyanması gerekebilir.
  • Kaplama kazanındaki su sıcaklığı 35 santigrat derece civarlarına getirilmelidir.
  • Malzemesi polivinil alkol olan bir film üzerine desen basılır. 
  • Desenli film, deseni su yüzeyine bakacak şekilde kaplama kazanı içindeki suya serilir ve 1 - 1,5 dakika kadar bekletilir. Bu sırada üzerine desen basılmış film su üzerinde yüzer durumdadır.
  • Üzerine aktivatör denen desenin kaplanacak nesneye bağlanmasını sağlayan bir madde püskürtülür.
  • Nesne su üzerindeki desen tabakasına yavaşça daldırılır.
  • Desen ile kaplanmış nesne sudan çıkartılır.
  • Arzu edilirse daha sonra vernik ile desene daha güzel bir görünüm kazandırılabilir. 
Yabancı kaynaklara ulaşmak için "water transfer printing","Hydrographics printing" kelimeleri ile aramalar yapabilirsiniz.Bu yazı hidrografik baskı,su transfer baskı,sulu baskı,daldırma baskı nasıl yapılır sorularına basit şekilde cevap olması amacıyla yazılmıştır.

Aşağıda daldırma - su transfer baskı yöntemini anlatan videoyu seyredebilirsiniz.



8 yorum:

  1. aktivatörü Türkiye de bulabilir miyiz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. elbette, hidrografik baskı işini yapan, sarf malzemelerini satanlar var.

      Sil
  2. Teşekkürler bilgi için birde yapışmasını sağlayıcının bir ismi varmı

    YanıtlaSil
  3. Birde boş kağıdını bulabileceğimiz bir yer bulabilsek hep çinden istanbul da olmaması yada bulamamak ilginç

    YanıtlaSil
  4. Bu işi öğrenip profesyonel olarak yapmak istiyorum.
    Malzeme bulabilme konusunda da yardımcı olabilirmisiniz.

    YanıtlaSil
  5. Selamlar activator yerine kullanila kilecek baska bir urun varmi , malum 100 miligiram icin 120 Tl para vermek zorundayiz , ne onerirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir form sayfasında aktivatör için şöyle yazmış birisi;

      Aktivatör adı altında satılan çözelti için: %70Tiner, %30 ksilen. Karıştır camsil kutusuna koy tamam. ( ksilen miktarı azaldıkça, dayanıklılık artar.) ( 1'er litre alsan 30TL, arabın yağ kullanması gibi kullansan ~20 boymama yeter herhanlde )

      Sil
  6. Merhaba bu işi kendi ürün gruplarımızda seri olarak yapacak firma arıyorum

    YanıtlaSil