Teknik Resimde Kullanılan Çizim Araç Gereçleri

Teknik Resimde Kullanılan Çizim Araç Gereçleri

Teknik Resimde Kullanılan Çizim Araç Gereçleri

Teknik resim günümüzde her ne kadar bilgisayar ortamına taşınsa da, teknik resim eğitimi okullarda elle devam etmektedir. Temel olan da budur. Bu yazıda teknik resim çizerken kullanılan araç ve gereçlerden bahsedilecektir.

Resim Masaları

Tahta ve ya plastikten imal edilmiş, üzerine teknik resim çizmeyi kolaylaştırmak için çeşitli aparatlarla donatılmış ya da sade halde bulunan, sabit yada  eğimli hale getirilebilen türleri olan masalardır. Resim masalarına kağıdı bantlayarak kullanırız. Eğer masa yüzeyi yeterince pürüzsüz değil ise çizim yapılacak kağıdın altına bir başka kağıt koyulur. Teknik resim masalarının kenarları birbirine gönyeli olmalıdır.Böylece T cetvelini sorunsuz bir şekilde kullanmak mümkün hale gelir.

T cetveli

Görünüş itibari ile "T" harfini andıran bir cetveldir. T cetvelini yatay çizgiler çizmek için kullanırız. T cetvelini gönyelerle beraber kullanarak çeşitli açılarda çizgiler çizmek mümkündür. T cetveli de çizim masası gibi gönyede ve cetvel kenarları temiz pürüzsüz olmalıdır. Bağlantı yerlerinden esneyen, çarpılmış cetveller teknik resim çizmeyi zorlaştıracağı gibi, çizimin hatalı olmasına da sebep olur.

Eğri Cetveli (Pistole) 

Pergelle çizilmesi münkün olmayan eğri ve yayların çizilmesinde kullanılır.

Gönye

Belirli açılarda çizgi çizilmesine yarayan üçgen şekilli cetvellerdir. 45 ve 60 derece olmak üzere iki adet standart cetvel vardır. 60 derecelik cetvel aynı zamanda 30 derecelik çizgiler çizmeye yardımcı olur. Gönyeler birbiri yardımı ile kullanılabileceği gibi T cetveli yardımı ile de kullanılır.

Açı Gönyeleri (İetki)

Üzerinde 0 ile 180 derece aralığında işaretlenmiş bölüntüler mevcut olan, açıların işaretlenerek çizilmesine yarayan gönyedir. Üzerinde açı bölüntüleri ve merkez bölüntüleri ile hem çizim yapılmasına hem de açıları ölçmeye yarar.

Kalemler

Kurşun Kalemler

Genelde daire ve altıgen kesitlere sahip, ekseninde grafit uçları barındıran kalemlerdir. Teknik resimde kullanılan kurşun kalemlerin çeşitli sertlik ve yumuşaklık dereceleri vardır. "H" ve "B" harfleri ile kurşun kalemlerin yumuşaklık ve sertlik dereceleri belirtilir. "H" numarası büyük olan kalemler en sert , "B" numarası büyük olan kalemler en yumuşak kalemlerdir.

Takma Uçlu Kalemler

Kurşun kalemler gibi çeşitli sertlik derecelerinde grafiti uçlar ile beslenen, içerisinde mekanizma barındıran kalemlerdir. 0.3,0.5,0.7,0.9 mm kalınlığında uçlar ile beraber kullanılırlar.

Rapido Kalemleri

Beyaz kağıt üzerine çizilmiş çizimleri aydınger kağıda kopyalamak ya da direkt aydınger kağıdına teknik resim çizmek için kullanılan mürekkepli kalemlerdir.

Silgi

Yapılan çizimlerde hatalı kısımların silinmesine yarayan, malzemesi vinil ya da kauçuk olabilen  gereçlerdir. Çeşitli yumuşaklıkta ve sertlikte silgiler vardır.
Silgiler çeşitlerine göre kurşun kalem,mürekkepli kalem çizgilerini silebilir. Silginin kaliteli olduğunu anlamak için silgi avuç içine alınır, baş parmak ile yüzeyinden talaş kaldırılmaya çalışılır. Silgiden talaş kalkıyorsa silgi kalitelidir.

Pergel

Yay ve dairelerin çizilmesinde kullanılan,iğneli olan ayağı kağıt üzerinde sabit kalan çizim aletidir. İğnesiz olan ayağına kurşun kalem takılır,takma uç (min) kullanılan pergeller de mevcuttur.

Şablonlar

Üzerinde ölçülü halde çeşitli geometrik şekiller barındıran genelde plastikten imal edilmiş, teknik resimde doğru çizimler yapılmasını sağlayan gereçlerdir.Daire,yay,elips,kare,yazı,sembol şablonları gibi çeşitleri vardır.

Teknik Resim Kağıtları

Teknik resimlerin üzerine çizildiği kağıtlardır. Genişlik ve uzunları itibari ile çeşitli standartlarda üretilirler. Düz beyaz resim kağıdı,eskiz kağıdı,aydınger kağıdı gibi çeşitleri vardır. A1,A2,A3,A4,A5,A6 gibi iso standardındaki kağıtlar çok kullanılır. Rakamı küçük olan kağıt bir büyüğünün iki katı büyüklüğe sahiptir. Örneğin bir A4 kağıdı iki A5 kağıdı büyüklüğündedir.

Resim kağıtları üzerinde antetler ve dış çerçeveler bulunur. Çerçeve çizim alanını belirler. Görünüş çizimlerinin aralıkları çizim alanına her yandan ortalanmalıdır. Antet üzerinde çizim yapanın,kontrol edenin adı,parça ismi,parça ölçüleri,çizim ve kontrol tarihi,resim numarası gibi bilgiler bulunur.

0 yorum:

Yorum Gönder