Biyoyazıcı Biyoyazdırma Biyomürekkep Nedir?

Biyoyazıcı Biyoyazdırma Biyomürekkep Nedir?

Biyoyazıcı Nedir?

 Biyoyazıcı en basit ifade ile hücreleri üst üste yığan bir makine olarak düşünülebilir. Biyoprinter; 3D yazıcı FDM teknolojisinine benzer bir şekilde hücreleri (biyomürekkep) ve yardımcı sıvıyı (hidrojel) katman katman birbiri üzerine ekler. Biyoyazıcılarda kullanılan hidrojeller hücreler için bir çeşit hücre besin kaynağı ve mikro düzeyde iskelet görevi görür.

Biyomürekkep Nedir?

Hidrojel biyoyazıcılarda biyomürekkep ile beraber kullanılır. Biyomürekkep laboratuvar ortamında çoğaltılmış canlı hücrelerden oluşan jöle kıvamında bir sıvıdır. Çoğaltılmış bu hücreler nakil edilecek hastadan alınan hücreler olabileceği gibi farklı bireylerden elde edilmiş kök hücreler de olabiliyor. Biyomürekkep ve hidrojel belli bir uyum içinde dokuların oluşturulmasında kullanılır. Hidrojeller, hücrelerin bağ kurarak doku oluşturmasını sağlamak amacıyla "konak" işlevi görür. Tüm bu işlemler uygun ortamı sağlayan bir biyoreaktör desteğinde gerçekleşir.

Biyoyazdırma Nedir?

Bioprinting (biyoyazdırma işlemi) ile elde edilen dokular  zamanla büyüyüp olgunlaşarak organın yerine geçiyor/yenilenmesini sağlayabiliyor. Biyoyazıcılar cilt dokusu,kalp dokusu,kıkırdak ve yapay kemiklerin üretilmesinde kullanılmak için ticari kullanıma hazır hale getirilmektedir. Özellikle kemik kıkırdak gibi görece daha sert dokular bilgisayarlar yardımı ile üç boyutlu modelleme yöntemi kullanılarak üretiliyor ve analiz ediliyorlar.

 Biyoyazdırma sayesinde ilaçlar kimseye zarar vermeden canlı dokular üzerinde denenebilecek, hayvan severlerin tepkisini çeken canlı kobay hayvan deneyleri azalabilecektir. Tüm bu gelişmeler elbette insanlığa fayda sağlayabilecektir fakat temkinli yaklaşmakta ve sorgulamakta fayda var. Biyoyazıcı teknolojisi ile üretilen materyaller (doku,kıkırdak v.b.) doku mühendisliğini/biyomühendisliği ilgilendiren bir konudur ve bu teknoloji ile üretilenler biyomateryal olarak adlandırılmaktadır. Biyoyazıcı gibi cihazlar ise biyomedikal mühendisliğinin alanıdır. Biyomedikal mühendisliği, Tıp mühendisliği ile beraber tıpta kullanılan cihazları üretirken bilgisayar destekli tasarım (CAD), makine,mekanik gibi alanlar ve disiplinlerden faydalanırlar.

Aşağıda biyoyazıcı,bioprinting teknolojilerini anlatan birkaç video seyredebilirsiniz. İlk video biyoprintg işlemlerini anlatan bir animasyon, diğer videolar biyoyazıcı, biyomürekkep, biyoyazdırma teknolojilerini kullanan ve geliştiren bir üniversitedeki bilim adamına aittir. Bilim adamı videolarda bu teknolojileri detaylı bir şekilde anlatmaktadır. Altyazılı olarak seyredebilirsiniz.

Biyoyazıcı, biyomürekkep kullanarak, biyolojik dokuları ve hücreleri yazdıran bir cihazdır. Biyoyazıcılar, 3D yazıcıların bir türü olarak düşünülebilir ve bu yazıcılar, çeşitli biyolojik dokuları ve hücreleri katman katman yazabilir. Biyoyazıcılar, çeşitli biyomedikal uygulamalar için kullanılabilir ve bu uygulamalar arasında, yara tedavisi, doku onarımı ve organ nakli gibi uygulamalar sayılabilir.

Biyoyazdırma, biyoyazıcılar kullanarak, biyolojik dokuları ve hücreleri yazdıran süreç olarak tanımlanabilir. Biyoyazdırma, biyolojik dokuları ve hücreleri katman katman yazan bir yöntem olması nedeniyle, bu yöntem sayesinde, çok hassas yapılar üretebilir ve bu yapıların ölçeklerini istenilen seviyede değiştirebiliriz.

Biyomürekkep, biyoyazıcılar tarafından kullanılan mürekkep türüdür. Biyomürekkep, biyolojik dokuları ve hücreleri yazmak için kullanılır ve genellikle, polimerler, proteinler veya hücrelerden oluşur. Biyomürekkep, biyoyazıcılar tarafından katman katman yazılarak, biyolojik dokuları ve hücreleri oluşturur.

Biyoyazıcılar, biyoyazdırma ve biyomürekkep gibi teknolojiler sayesinde, çeşitli biyomedikal uygulamalar için yapılar üretebilir. Bu uygulamalar arasında, yara tedavisi, doku onarımı ve organ nakli gibi uygulamalar sayılabilir. Ancak, biyoyazıcıların kullanımı halen yeni bir teknik olma özelliğine sahiptir ve dolayısıyla, bu yöntem hakkında hala çok az bilgi mevcuttur.



0 yorum:

Yorum Gönder