Kalınlık Ölçüm Cihazı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Kalınlık Ölçüm Cihazı Nedir? Nerelerde Kullanılır?

Kalınlık Ölçüm Cihazı Nedir?

otomobil kaporta boya kalınlık ölçüm cihazıKalınlık ölçüm cihazları metal ya da metal olmayan malzemelerin kalınlıkları  (metal,cam,plastik,seramik) ile bunlar üzerindeki boya, plastik gibi kaplamaların kalınlığını ölçmek için kullanılırlar.

Boya kalınlık ölçüm cihazı, boya kaplamasının kalınlığını ölçmek için kullanılan bir cihazdır. Bu cihazlar, genellikle metal yüzeylerin boya kaplamasının kalınlığını ölçmek için kullanılır ve bu sayede, metal yüzeylerin boya kaplamasının tasarım ölçülerine uygun olup olmadığı kontrol edilebilir.

Boya kalınlık ölçüm cihazları, genellikle mekanik veya optik olmak üzere iki farklı tiptir. Mekanik boya kalınlık ölçüm cihazları, parçayı fiziksel bir şekilde ölçmek için kullanılır. Örneğin, bir izleme sistemi ve bir ölçüm kafası olmak üzere iki temel bileşenden oluşur. Optik boya kalınlık ölçüm cihazları ise, parçayı optik sensörler kullanarak ölçmek için kullanılır. Bu cihazlar, parçanın yüzeyine bir ışık kaynağı yansıtır ve parçanın yüzeyinden yansıyan ışık sensörler tarafından alınır. Bu sensörler tarafından alınan ışık verileri cihaz tarafından incelenerek sonuç ekrana yansıtılır.

Kalınlık Ölçüm Cihazı Nerelerde Kullanılır?

Toplum tarafından en çok bilinen türü otomobillerde (taşıtlarda) boya kalınlığını ölçen kalınlık ölçüm cihazlarıdır. Sözü edilen bu tür cihazlar, aracın bir kaza sonrası, hasar sonucu araç kaportasının boyama işleminden geçip geçmediğini kontrol için boya kalınlık ölçüm cihazları kullanılır.Otomobillerin dışında sanayide kullanılan parçalar üzerinde yapılan kaplamalarda; örneğin krom,galvaniz gibi kaplamaları ölçmek için de kalınlık ölçüm cihazları kullanılır. Bu açıdan bu cihazlar aynı zamanda kalite kontrol cihazlarıdır.Otomotiv,inşaat,metal,denizcilik sektörlerinde bu cihazlar kalınlık ölçüm işlemlerinde sık sık kullanılırlar.Yine aynı sektörlerde metal,cam ve plastik v.b. malzemelerin malzeme kalınlıklarını ölçmek için de ultrasonik (ses ile ölçüm yapan) malzeme kalınlığı ölçüm cihazları kullanılır.Depolama tankları,boru hatları gibi yerlerde malzemelerin et kalınları dolayısıyla aşınma, korozyon miktarları  yüksek hassasiyetle tahribatsız olarak ölçülebilir.
boru hattında kalınlık ölçüm cihazı ile kontrol

Kalınlık ölçüm cihazları oldukça hassas bir şekilde ölçüm sonucu verebilirler. Ölçüm cihazları ile mikron (1/1000 mm) ve 1/1000 inç ölçülerinde değerler okunabilir.Kalınlık ölçüm cihazları kullanıldığı sıcaklığa,ölçüm aralığına,ölçüm teknolojisine göre çeşitlerde üretilmişlerdir.Bazı cihazlar kendi kendine kalibrasyon yapabilmektedir.  Taşınabilir ölçüm cihazları pil ile çalışmaktadır. Cihazlar satın alındığında kutu içerisinden  ana gövde,taşıma çantası,ölçüm probu ve kablosu,birleştirme jeli gibi parçalardan çıkmaktadır.

Aşağıdaki videoda kalınlık ölçüm cihazının nasıl kullanıldığı anlatılmaktadır.

 

0 yorum:

Yorum Gönder