Bugüne kadar tanınan üç boyutlu yazıcılar plastik malzeme kullanımı ile dikkat çekti. Her geçen gün geliştirilen 3d printer teknolojisi ile artık metal baskılar almak da mümkün hale geliyor. Çok yüksek fiyatlara profesyonel metal yazıcılara şirketler sahip olabiliyorken, geliştirilen ve açık kaynak haline getirilen tasarımlar çoğaldıkça neredeyse plastik ham madde kullanan yazıcılar fiyatına metal baskı elde edebileceğiniz üç boyutlu yazıcılara sahip olmak da mümkün.Çeşitli 3B yazıcı,parçaları ve sarf malzemelerini ekonomik fiyatlara buradan satın alabilirsiniz.
3D Metal Printer (Yazıcı) Nasıl Çalışır?
3D metal printer (yazıcı), plastik ham madde kullanan yazıcılardan biraz daha farklı bir teknik ile çalışıyor.
Öncelikle metal tozları bunun için özel tasarlanmış toz haznesine konulur.Bu tozlar 3D yazıcının mekanizması yardımı ile düzleştirilir. Yazıcı kafası metal tozlarını birleştiren özel bir bağlayıcı -tozları birbirine yapıştıran- bir malzeme püskürtür.Püskürtülen malzeme hemen anlık olarak ısıtma gereci ile ısıtılarak oluşturulan katmanı kurutur.Bu şekilde ilk katman oluşturulmuş olur. Yine 3d metal yazıcının bir başka mekanizması yeni bir katman oluşturmak için oluşturulan ilk katmanın üzerine metal tozlarını tekrar sürer. İkinci katman da bağlayıcı malzeme ile birbirine ve ilk katmandaki metal tozlarına bağlanır. Bu şekilde binlerce katman oluşturulur.
Katmanların oluşturulması bittiğinde,kaba haldeki baskıya sinterleme işlemi uygulanır. Sinterleme kısaca malzemenin ergime sıcaklığının biraz altında fırınlanması işidir. Bu işlem sonunda, 3d metal baskı kırılgan ve gözenekli yapısından kurtulup daha sert hale gelir. Daha sonra işlenmemiş tozlar çeşitli işlemler ile alınır.3d metal baskı bir başka fırında son halini alır. Çeşitli başka işlemlerden de geçirilerek tasarım üretilmiş olur.
Bir başka 3D metal printer (yazıcı) çalışma prensibi ise lazer sinterleme yöntemidir. Yukarıda anlatılan bağlayıcı malzeme püskürten kafa yerine lazer yazdırma kafası bulunur. Birleştirme işlemi lazer vasıtası ile yüksek sıcaklık verilerek gerçekleştirilir. Bu yöntemde fırınlamaya ihtiyaç yoktur.
Piyasada farklı yöntemlerle çalışan metal yazıcılar bulunması da mümkündür, zira her geçen güç üç boyutlu yazıcı sektörü gelişmektedir.
3D metal printer, metal malzemelerden üç boyutlu yapılar oluşturmak için kullanılan bir cihazdır. Bu cihazlar, genellikle lazer tabanlı olmakla birlikte, elektron beam tabanlı sistemler de mevcuttur. 3D metal printer, metal malzemeyi katı halden sıvı hale dönüştürür ve bu sıvı metal malzeme, lazer veya elektron beam tarafından yönlendirilerek, modelin oluşturulmasını sağlar.
3D metal printer çalışma süreci şu şekildedir:
Öncelikle, 3D metal printer kullanılacak metal malzeme seçilir ve metal malzeme, katı halden sıvı hale dönüştürülür. Bu işlem, genellikle metal malzemenin bir gaz akışı altında ısıtılmasıyla gerçekleştirilir.
Daha sonra, sıvı metal malzeme, lazer veya elektron beam tarafından yönlendirilerek, modelin oluşturulmasını sağlar. Bu işlem, genellikle bir katman katman yöntemi ile gerçekleştirilir ve her bir katman, metal malzemenin sıvı haliyle çalışılarak oluşturulur.
Son olarak, model tamamlandıktan sonra, metal malzeme katı hale dönüştürülür ve model tamamlanmış hale getirilir. Bu işlem, genellikle metal malzemenin soğutulması ile gerçekleştirilir.
Bu şekilde, 3D metal printer, metal malzemelerden üç boyutlu yapılar oluşturmak için kullanılır. Bu cihazlar, çeşitli endüstriyel alanlarda kullanılabilir ve bu cihazlar sayesinde, zaman ve maliyet tasarrufu sağlanabilir.
Aşağıdaki videolarda üç boyutlu metal yazıcının baskı aşamalarını seyredebilirsiniz.
0 yorum:
Yorum Gönder