Elektroerozyon Nedir?
Elektroerozyon tezgahları; iletken özelliği olan metal iş parçası ile elektrot arasında elektrik arkı oluşturarak iş parçasının şekillendirilmesi prensibine göre çalışırlar. Dielektrik sıvı (iletken olmayan sıvı) içinde bulunan iş parçası ve elektrot arasında oluşturulan ark sayesinde yüksek sıcaklık oluşur, bu durum iş parçası üzerinden parçaların ergimesine sebep olur.Yani parça üzerinde erozyon meydana gelir. Bu sebeple bu imalat yöntemi elektroerozyon olarak adlandırılmıştır. Dielektrik sıvının görevi; yüksek sıcaklıklara ulaşan imalat ortamını soğutmak ve iş parçası üzerinden koparılan parçaları ark bölgesinden uzaklaştırmaktır.Elektrik deşarjlı işleme (EDM) olarak da bilinen elektro erozyon, bir iş parçasından malzeme çıkarmak için elektrik kıvılcımları kullanan bir üretim sürecidir. Geleneksel işleme yöntemleri kullanılarak üretilmesi zor veya imkansız olan metal parçalarda hassas, karmaşık şekiller oluşturmak için sıklıkla kullanılır.
Elektro erozyon işleminde, bir alet (elektrot adı verilir) ve iş parçası, yağ veya deiyonize su gibi bir dielektrik sıvıya daldırılır. Daha sonra elektrot ile iş parçası arasına yüksek voltajlı bir elektrik akımı uygulanarak bir elektrik kıvılcımı oluşturulur. Kıvılcım iş parçasından az miktarda malzemeyi buharlaştırarak küçük bir krater oluşturur. Elektrot daha sonra yeni bir konuma taşınır ve istenen şekli oluşturmak için malzeme iş parçasından kademeli olarak çıkarılarak işlem tekrarlanır.
Elektro erozyon, çelik, alüminyum, pirinç ve bakır dahil olmak üzere çok çeşitli malzemeleri kesmek için kullanılabilir. Hassas ve karmaşık şekillerin gerekli olduğu havacılık, otomotiv ve tıbbi cihaz endüstrilerinde sıklıkla kullanılır.
Elektroerozyon yönteminde iş parçası ile elektrot temas halinde değildir ancak birbirlerine çok yakındırlar.Genellikle elektrot eksi, iş parçası ise artı yükte elektrik ile yüklenir. Bu sebeple aralarında ark oluşur. Ardı ardına tekrarlanan elektriksel süreç ile parçanın istenen ölçülerde işlenmesi hedeflenir.
Elektroerozyon yavaş bir imalat yöntemidir.Bununla beraber imal edilen parça, başka bir işlemden geçirilmeye gerek görülmeksizin çok iyi yüzey özellikleri ve ölçüh hassasiyeti ile üretilmiş olur.Elektro erozyon tezgahlarında elektrot, işlenecek malzemenin özelliklerine göre; tezgah akım şiddeti de yapılacak işleme uygun seçilmelidir.
Elektro Erezyon Yönteminin Kullanım Alanları
Kalıp üretiminde, işlenmesi ve tamiratında; tungsten,molibden,karbür gibi sert malzemelerden üretilmiş iş parçalarının işlenmesinde ve çeşitli testler için numune kesit hazırlanmasında elektro erozyon tezgahları kullanılır.Günümüzde bu tezgahlar cnc kontrollü olarak çalışmaktadır.Bu sayede, programlanan tezgah çalışırken operatör farklı tezgahlarda başka işler yapabilir.
Bu imalat yönteminin tel erozyon ve dalma erozyon olmak üzere iki çeşidi vardır.
8- Elektro erozyon ile işleme yönteminin uygulama alanlarından 5 adet yazınız.
YanıtlaSil